Får det lov att vara lite hederlig folkhemsrasism till kaffet?

idiotfb

En man ger sig rätten att tolka andra människors känslor.
Kan inte han känna vissa känslor så kan inte hans grannar det heller.

Upprörd och lättkränkt över ett barnprogram gör han en statusuppdatering på Facebook.
Han skriver att ungdomar får knulla fritt i bästa sändningstid på tv. Han är även upprörd över att den vite mannen inte längre får använda vilka uttryck han vill mot rasifierade människor. Därför gör han kopplingen mellan ett ålderdomlig och nedsättande rasistisk ord i en barnfilm och en dokusåpa avsedd för vuxna som visas på kvällen.

Utifrån ett intellektuellt perspektiv kan man ju tycka att den här logiken är ett skämt. Problemet är att det är allvar. Det är på sätt och vis tragikomiskt men det gör det inte så speciellt roligt för det. För uppenbarligen tar människor det hela på allvar.

För i verkligheten så blir den här typen av trångsynta och mindre begåvade statusuppdateringar från en ”nobody” en sanning i samhällsklimatet. Över fyratusen delningar senare så skriver människor ”det är skrämmande hur verkligheten ser ut!” och ”Dagens sanning!”. Även fraser som avhumaniserar afrosvenskar förekommer i skuggan av en otroligt korkad jämförelse.

Jag personligen kan inte se nyttan av att lära vita svenska barn att det är okej att dom blir kallade för ”white trash-svennar”. Men av någon anledningen så är det något som afrosvenska barn ska finna sig i för att vuxna vita svenska män anser sig ha rätten att ha tolkningsföreträde på rasifierade människors känslor.

Varför det är så här kan man bara spekulera i.
Men det ligger nära till hands att konstatera att när den strukturella vardagsrasismen börjar bemötas mer och mer så börjar människor finna det obehagligt att konfronteras med sina egna rasistiska åsikter. Rasism är ju vidrigt. Varför skulle någon vilja erkänna för sig själv att denne bär på rasistiska värdegrunder?

Som tur är så minskar rasismen i samhället. Åtminstone enligt Timbro och andra högerpropagandister. Att högerpropagandan är att betrakta som intellektuellt ohållbar är förvisso en annan fråga men i grund och botten så hänger dessa frågor ihop. Oviljan att erkänna den strukturella vardagsrasismen är ett markant utmärkande drag där radikalhögern och liberalismen förenas.
Det kanske är därför liberala debattörer som Rebecca Uvell väljer att göra sig lustig över resanderomer?

Jag vet faktiskt inte. Allt jag vet just nu är att den minskade rasismen tar sig större och större ton i samhällsdebatten. Jag vet också vad samhällsdebatten gör med samhällsklimatet. 13 procent om man ska tala klarspråk.

Nedan följer ett axplock av exempel på den strukturella rasism som tydligen inte finns.
För i ärlighetens namn. När vita människor tar sig rätten att tolka rasifierade människors upplevelser av rasism. Ja då är det banne mig rasism oavsett hur man än vrider och vänder på det.

bloggbildpippi01

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s