”Frankrikes nya antiterroristlag är helt enkelt antiziganistisk”

Propositionen rusar för närvarande genom den parlamentariska processen för att ge den franska staten nya befogenheter att bekämpa det som upplevs som en ökning av ”hotet från terrorismen”.

Men en punkt som lades till i propositionen av senaten förra veckan har rört upp starka känslor bland människorättsgrupper och stödorganisationer för invandrare i landet.

Klausulen skulle ge Frankrike befogenhet att neka inträde för så kallat ”oönskade” medborgare i EU-länder och deras familjer om de utgör ett hot mot allmän ordning eller säkerhet.

Rent konkret så står det: ”Varje medborgare i en EU-stat…eller någon i familjen av en individ kommer att förbjudas från att inträda franskt territorium, om deras närvaro medför ett allvarligt hot mot grundläggande samhällsintressen, i termer av allmän ordning eller säkerhet, som en följd av deras personliga beteende.”

Punkten lades in i en tid då länder som Storbritannien talar om att införa ett tak för EU-migranter och då Frankrike sedan tidigare har talat om behovet av att återupprätta sina gränser mot sina europeiska grannar.

Kritikerna menar att ordalydelsen i klausulen är så pass vag att den kan användas för att förhindra EU-migranter från att komma in Frankrike, särskilt de från Östeuropa.

Experten på mänskliga rättigheter och lektorn i juridik vid Paris Nanterre Universitetet, Simon Slama berättade för The Local att den franska regeringen helt enkelt har utnyttjat den ökade rädslan för terrorism för att kunna öka gränskontrollerna.
”Det här är verkligen inte utformat för att bekämpa terrorism, det här är helt enkelt till för att stoppa människor som de anser som främmande från att komma in i fritt till Frankrike”, sade han.

Slama ifrågasätter Frankrikes motiv med att påpeka att EU-lagstiftningen redan ger medlemsstaterna möjlighet att begränsa den ”fria rörligheten” för EU-medborgare på grund av ”säkerhet eller ordning”.

Claudia Charles från Franska invandrares stödgrupp, GISTI, berättade för The Local att befogenheterna är ett enkelt sätt för franska myndigheter för att förhindra olika romska folkgrupper från att kunna komma in i landet.

”Syftet med lagen från början har vridits i sönder”, säger Charles. ”Det här är helt enkelt till för att ge franska myndigheter rätten att ta bort så kallade ”icke önskvärda”, inte för att de är terrorister, snarare för att de är fattiga, och i synnerhet om de är romer.”

Hon säger en liknande motion har författats gällande migrationspolitiken, men antiterroristlagstiftningen ger regeringen bäst chans att få sin linje antagen.

Charles ger ett exempel på en romsk kvinna som nyligen utvisades eftersom hon greps när hon försökte lura pengar av folk i en välgörenhetsbluff.

”Med hjälp av ”antiterroristlagen” har franska myndigheter möjligheten till att hindra denna dam från att komma tillbaka, eftersom hon inte var bosatt i Frankrike och ansågs vara ett hot mot den allmänna säkerheten”.

”Men hon är långt, mycket långt, från en terrorist eller någon som hotar samhället.”

Medlemmar av den romska befolkningsgruppen är ett regelbundet föremål för massdeportationer i Frankrike, samtidigt schaktar myndigheterna deras provisoriska läger innan de sätts på ett flygplan i riktning mot Rumänien och Bulgarien, där de flesta kommer från ursprungligen.

Hittills har samma romer kunnat återvända av egen vilja tack vare den grundläggande lagstiftningen inom EU som gör att medlemsstaternas medborgare kan röra sig fritt inom gränsen för ”28 nation” blocket.

Men med den nya antiterror propositionen, så kommer det inte längre vara fallet.

Propositionen innebär en komplett vändning gällande Frankrikes väg bort från grundläggande EU-rättigheter, säger Charles och tillägger: “European Commission – the guardian of the treaties and enforcer of EU law has not reacted.”

Frankrikes inrikesdepartement reagerade på kritiken genom att insistera att åtgärden kommer att bedömas från fall till fall för personer som ”äventyrar grundläggande intressen nationen, inte de som ägnar sig åt tiggeri”.

Men nyligen gjorde EU-ledarna i Bryssel det helt klart om vad de tycker om alla försök till att hindra den fria rörligheten för EU-medborgare.

Nyligen talade den avgående EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso i Storbritannien, han sa att varje försök att införa tak för invandrare aldrig ska accepteras av EU.

Antiterroristlagstiftningen kommer eftersom Frankrike anser sig ha fått en ökad hotbild för potentiella attacker. Hundratals franska medborgare strider för jihadism i Syrien och i Irak, den franska regeringen fruktar att de stridande kan återvända hem för att planera attacker på fransk mark.

Säkerheten har höjts vid reseknutpunkter, turistattraktioner som Eiffeltornet och shoppinggallerior.

Ursprunglig text av: Ben McPartland från The Local.
Foto: A F P
http://www.thelocal.fr/20141023/france-to-use-anti-terror-powers-to

Kommentar: Jag snubblade över artikeln ovan och kände direkt att det är sånt här man aldrig hör om i svensk media. I praktiken så innebär Frankrikes antiziganistiska linje en stängd dörr för 15-20 miljoner EU-medborgare. Inklusive åtminstone 150 000-200 000 romer i Sverige. Varav resanderomer med anor i Sverige sedan 1500-talet, utgör cirka 50 000-60 000 personer av dessa. Det finns med andra ord en stor romsk befolkning i Sverige som eventuellt kommer att drabbas av Frankrikes antiziganistiska linje. Men som vanligt när det gäller romer så blir det en pinsam tystnad. Vare sig makten eller den tredje statsmakten vill inte riktigt belysa antiziganismen ur ett strukturellt och politiskt perspektiv. Strålkastarljuset räcker oftast bara till den fattiga tiggaren utanför systemet. Antingen det eller när det ska rapporteras om romer som offer eller förövare i brottssammanhang eller liknande.

Jag hade önskat att se strålkastarljuset på hur effektivt Sverigedemokraterna tog bollen om förbud mot tiggeri från övriga borgerliga partier och förvandlade frågan till att handla om ”organiserat tiggeri” och politiska poäng på den strukturella antiziganismen. Hur detta bidrog till ökade antiziganistiska strömningar i samhället med våld, hot och diskriminering som följd. Inte bara mot enskilda rumänska tiggare med diklo (traditionell romskt sjal för kvinnor) utan mot samtliga grupper inom minoriteten romer. Även mot oss resanderomer som har funnits i Sverige sedan åtminstone 1500-talet.

Jag skulle vilja se kulturreportage om resanderomernas bevarande av den svenska folkmusiken. Eller om de medaljer som resanderomer har gett Sverige i olika idrottssammanhang genom åren, inklusive ett OS-guld. Eller varför inte belysa alla brott vi resanderomer har utsatts för och skildra hur staten vägrar ta ansvar för de brott som den har begått mot specifikt resanderomer fram tills för endast en generation tillbaka.. Men just nu så skulle jag hemskt gärna vilja se åtminstone en enda svensk tidning skriva om hur Frankrike vill utnyttja antiterroristlagen mot 15-20 miljoner EU-medborgare som råkar vara födda med romskt påbrå. För med den utbredda strukturella antiziganism som finns runtomkring i Europa så ska ingen inbilla mig att de den här nya lagstiftningen inte kommer missbrukas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s