Så här läxar man upp gammelmedia i en direktsänd intervju

rezaaslan

Professor Reza Aslan från University of California blir intervjuad av CNN.
Intervjun tar en annorlunda vändning när det visade sig att Aslan hade svar på tal.
Till slut brister det och professorn säger det vi alla tänker när vi hör Björn Söder i talarstolen, lyssnar på Birro på SVT eller ser människor som Magnus Ranstorp och Ingrid Carlqvist på Twitter.
– Det är korkat.

Se det här. Det är så här man läxar upp människor som bär på vardagsrasism och islamofobiska värderingar.

Annonser

17 reaktioner på ”Så här läxar man upp gammelmedia i en direktsänd intervju

 1. Jättebra att sådana här klipp presenteras!
  Dock tycker jag att bloggaren gör sig lite ”sittande i samma båt” som journalisterna när rubriken läses.
  Det är väl inte gammalmedia professorn läxar upp, det är väl okunskapen? Och den finns överallt. I alla media!

  Gilla

 2. Kvinnofientlighet och inskränkande av kvinnors rättigheter florerar ju i vissa muslimska kulturer, varför ska det vara så svårt att säga det?! Många muslimska män rättfärdigar ju sitt kvinnofientliga beteende genom att hävda att det tillhör deras kultur, vilket måste vara otroligt frustrerande för andra muslimska kulturer som inte tycker att kvinnofientlighet är representativt för varken kultur eller religion. Lite ”överdriven” politisk korrekthet kan ju leda till att man hellre pratar om religion och kultur än det faktum att mänskliga rättigheter inskränks, vilket är fallet i klippet ovan tycker jag. Kulturell acceptans innebär inte att man kan acceptera det oacceptabla, och däri ligger alltså inte islamofobi. Men visst kan det tänkas att nyhetsankarna behövde lite bredare synfält och kunskap, vilket han (Reza) definitivt bidrog till.

  Gilla

  • Hej Elina,

   Jag är uppvuxen i Saudiarabien och var muslim för den största delen av mitt liv, idag är jag ateist. Jag säger det i fall det hjälper att inte bli missförstådd med mitt inlägg. Inlägg som dina ser jag ofta på nätet, jag säger inte att det är något negativt men jag tycker att det är en begränsad sätt att resonera och här är varför:

   – Du antar att mänskor i andra delar av världen strävar efter att skaffa sig västerländska värderingar och livsstil. Att det finns ett korrekt sätt att leva livet.

   – Du förespråkar bilden där muslimska kvinnor är tvungna att göra något de inte vill när det gäller deras tro. Det finns många muslimska kvinnor, om inte majoriteten, som är glada och vill själva inte ha något annat än det dem själva tror på.

   – Att uttrycka det som om kvinnorna är offer och männen är förtryckande. Kom ihåg att dina kriterier för att göra dessa bedömningar är dina värderingar och världssyn, något som inte är en absolut global sanning. Det är också förolämpande mot männen som, den absoluta majoriteten av dem, vill bara göra så gott de kan för att bidra med kärlek och glädje till deras nära och kära.

   – Att tycka att Islam är vad skapar dessa ”problem”. Det finns folk av många olika tro i Mellanöstern som till exempel kristna libaneser och yazidi kurder. De har väldigt liknande kultur, traditioner, världssyn, samhällsstruktur, livsstil, beteenden, normer och värderingar.

   – Att man måste acceptera deras traditioner, kultur, värderingar och tro. Det finns en skillnad mellan att acceptera andras världssyn till sina egna och att acceptera att det finns olika världssyn. Som de säger, agree to disagree.

   – Att mellan östern blir värre och värre och någon måste sätta stopp på det. Det är faktiskt motsatsen av vad som händer. Dialog och förståelse hjälper. Ignorans och hat gör det svårare.

   – Sist, att man inte får kritisera Islam. Det finns en skillnad mellan att kritisera eller vara skeptisk mot en tro och att vara nedsättande mot muslimer. Muslimer, enligt deras religion, får inte kritisera deras gud och hans meddelande. Det betyder inte att andra inte får göra det heller. Muslimer får inte äta gris men de som inte är det tvingas inte att ändra sig, samma sak här.

   Det här blev mycket längre än vad jag hade velat säga från början. Hoppas du ser något värdefull i det jag har skrivit.

   Liked by 1 person

   • Det går tydligt fram vad DU tror att jag tycker och tänker.

    Det är alltid bra när människor reflekterar över hur de själva tänker. Därtill kommer reflektion kring hur man uttrycker sig och vilka antaganden som man sprider vidare genom det. Dina antaganden. Mina antaganden.

    Vinsten med generaliseringar är att det går snabbare att fatta beslut, faran än enorm. Till slut behöver alla inse sitt eget ansvar i alla situationer för att manifestera kärlek istället för rädsla.

    Om man pratar om strukturella fel så cementerar man två sidor; om alla istället ses som människor med allt det ansvar som tillkommer att vara medmänniska så kan alla problem börja lösas.

    Se filmen Honor Diaries på Netflix!

    Med vänliga hälsningar Elina

    Gilla

   • Hej Elina,

    Du har rätt, min respons är baserad på min egen tolkning av det du har skrivit. Tack för film rekommendationen, ska se den under lovet. Jag håller med dig, det är viktigare att visa förståelse, empati och medmänsklighet än att hacka på andra som inte delar vår uppfattning. Islams problematiska sidor finns och det är tydligt för alla, och som du redan vet, att säga att Islam är dålig kommer inte få den att försvinna. Det är viktigare att vi alla lär oss att arbeta ihop för att skapa ett bättre liv för oss alla.

    Ha en trevlig kväll!

    Liked by 1 person

  • 1) Ankare säger inte ”muslim cultures”, hon säger ”muslim countries”.
   2) Det är en stor skillnad på religion och kultur, vilket även Reza snuddar på. Folk gör sina egna tolkningar mm. vilket leder till att religionen smutskastas. Religionen förespråkar inte våld, men galna människor gör det vare sig de är muslimer, kristna, ateister eller annat.

   Liked by 1 person

  • Problemet är väl, som Reza även noggrant påpekar, inte att det pekas på inskränkandet utav kvinnors rättigheter utan att de precis som du adderar islam till detta. Vad gör kulturen till muslimsk? Ett land eller en stat är inte sin religion och dess medborgare är inte alltid representanter för religionen.

   Sverige har en, i mina ögon, fin kultur. Vår kultur innefattar till exempel nubbe på midsommar, plocka svamp i skogen om hösten och att sitta så långt det bara går ifrån sina medpassagerare på bussen. Sverige är ett land som får ses som ett kristet sådant vid en stark generalisering. Jag kan inte komma på något av ovanstående exempel på svensk kultur som har med kristendomen att göra, kan du?

   Andra exempel på kultur i Sverige är vårt julfirande. Är julfirandet av idag något som kan ses som ett kristet kulturellt firande? Vissa firar självklart jul med Jesu födelse i åtanke, men en stark majoritet i det Sverige jag lever i firar en jul där jultomten kommer med julklappar och det äts gröt till kvällsmat. Jesus är kristendom, jultomten och gröten kommer från den kära gamla hustomten som man trodde på långt innan kristendomen kom till landet.

   När jag läser slutet på ditt inlägg så vill jag ju ändå tro att du menar ungefär precis vad jag själv tänker; att man bör diskutera de mänskliga rättigheterna utan att fokusera på religion eller kultur.

   Gilla

  • True, but it is also a part of Africa.
   But, that’s not the point he wanted to make.

   There are good people, there are bad people.
   There are good people who are true feminists who fight for equallity, there are bad people callnig themselves feminists sputtering all kinds of nonsense.
   There are Christians who care, and help their fellow people and want to inspire by setting an example, there are those that call themselves Christians that condemn gays, women, or modern media by pointing at empty air, saying it’s agaisnt their religion.
   There are good Germans who helped the allied countries and resented the way Nazism was leading them, but there were sadly many more that believed, or feared, and ended up following. Still, not all bad.

   The point he wanted to striek was, blame the guilty, not the guilty and the innocent alike. 🙂

   Liked by 1 person

 3. Lyssna och lär……. Kunskap om religion, dess av avarter finns över hela världen. Det är dessa problem vi måste bekämpa. Att skylla på varandra för oss inte framåt. Alla religioner har problem inom dess fundamentala avsikter som olika falanger tror sig sitta över med våld , terrorism, förtryck, förnedring osv. Överallt finns psykopater som lätt leder in sårbara människor på fel väg . Alla religioner har haft eller har dem. Vi , de största procentuellt goda människor inom alla religioner måste tillsammans hjälpas åt att bygga en trygg framtid. Om vi inte lyckas förgör vi mänskligheten. Hand i hand måste broar löpa över hela jorden. Tack för orden. Eva-Lena , Göteborg, Sweden

  Gilla

 4. Bra dialog! Dilaogen tycker jag bidrog till vår – ”vad vi nu vill kalla det” ?? -världsbild/-kultur/-religion – själv använder jag ordet ”samskapande” för den här typen av åsikter i en dialog – och jag gillar dem.

  Konkret innebär samskapandet att vi förutom dialogen ibland även måste ena oss om vad och vilka som betraktas som ond eller god och till och med levande eller död – om vi vill skapa regler, lagar och ytterst kunskap och visdom som ledsagar våra liv.

  Kanske blev lite abstract – men abortregler, klädregler, naturregler, miljöregler, skolregler, trafikregler ,,,,, är sådana exempel där vi samskapar. Helt klart kan vi bestämma att samhället skall inte ha några regler – men det är ju också en regel som starkt kommer att påverka det samhälle som styrs av den regeln.

  Min slutsats är att vi skall vara mycket kritiska mot de regler vi har – om vi nu kallar dem religion, kultur eller kunskap – och ständigt försöka skapa bättre sådana regler för utan dem har vi inget samhälle som vi kan kalla samhälle – en del av oss kallar det samskapande

  Gilla

 5. When it comes to knowledge of the African continent, Prof Reza is as stupid as the journalists are about the religion of Islam. ”Female circumcision is not a muslim problem, it is an African problem” generalising what is happening in a few African countries to be a representation of the entire continent is just as STUPID as generalising regarding the religion of Islam…..

  Gilla

 6. Vad är det här för skit??? Här förväntar man sig se någon auktoritet som vågar sätta PK-media på plats och så visar det sig vara en apologet 😦

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s