Rumänska romer avslöjade på film – Så lever de på riktigt

Den svarta Mercan!

– De är egentligen rika.
– De är organiserade och en del av en bedragarliga kopplad till den organiserade brottsligheten.
– De har villor och fina boenden samt okej levnadsvillkor i Rumänien.

Alla har väl dessutom hört talas om den svarta Mercan vid här laget?
Ja ni vet den där mystiska bilen som det skrivs om i samband med de så kallade tiggarna.
Alltid samma bil. Alltid olika delar av landet. Ofta samtidigt dessutom.

Visst känns det igen?

Som alla vet så florerar det en hel del myter om hemlösa EU-migranter.
Speciellt om de som tigger skrammel av förbipasserande.
Inte minst om de dessutom är romer.

Personligen så är jag trött på det.
Jag kan nämligen historia och historia är exakt vad det hela handlar om.
Det här är i grund och botten ålderdomliga myter i modern förpackning.

Man behöver inte jämföra SD:s hetskampanjer mot tiggeriet med 1930-talets Tyskland.
Det räcker med att titta på vår egen historia. Myten om så kallat organiserat tiggeri kopplat till romska ”bedragarligor” har några hundra år på nacken här i Sverige.

Skitsnacket är med andra ord inte så nytt.

I klippet nedan visas en verklighet som få svenskar känner till.
Det handlar om klassklyftor, systemfel, korruption och om strukturell antiziganism.
– Myndigheterna måste erkänna att det finns problem säger Vada Popovici, volontär för hemlösa från Rumänien.

Den situation de romska EU-migranterna beskriver består av starka och skräckfyllda berättelser. Berättelser som kunde varit som hämtade från äldre resanderomers barndomsberättelser här i Sverige. Levnadsvillkoren i Rumänien år 2015 påminner nämligen om de levnadsvillkor resanderomer levde under i början av 1900-talets första hälft i Sverige.

I skrivande stund uppskattar man att 50 000 romer har gjorts hemlösa i Rumänien.
Samtidigt så fortsätter folk snacka om den där svarta Mercan.

Annonser

14 reaktioner på ”Rumänska romer avslöjade på film – Så lever de på riktigt

 1. Så rätt! Men visst, jag har sett en bil en ggn som plockade upp några romska tiggare. En rör, äldre bil av vanligt märke, dvs ingen Merca. Men vältvättad. Som fylldes av vad det verkade släkten till bilföraren, frusna kvinnor och matkassar. En del hade de nog köpt, men en del fått av butiksägaren. Jag hoppas de inte behövde fara till något tält eller en kall gammal husvagn för att sova. Hade de tur fick de kanske sovplats genom någon pingstpastor el likn.
  Ja, nog bör man ge tiggarna en slant. Samtidigt som man (dvs Sverige som stat) bör påverka myndigheterna i Rumänien att skapa bättre villkor för de arbetslösa och sämst ställda i sitt land. T ex i st för de enorma skrytbyggen i form av katedraler som nu byggs.

  Gilla

 2. Tyvärr tror jag på teorin om att tiggeri stigmatiserar dem och cementerar deras miserabla situation, det är ju trots allt inte en hållbar långsiktig lösning. Men varför kan inte bara EU/FN agera lite visionärt och styra upp en bit land/mark åt dem, i Rumänien eller liknande, och helt enkelt skapa ett eget samhälle för dem att bo, leva och verka i? Ett Andorra/Lichtenstein eller liknande. Med hjälp till självhjälp med mikrolån till kvinnorna och stöd för utbildning, sjukvård, och företagande. Och släng in en IKEA-fabrik (med ekonomiskt stöd från EU) som kan tillverka möbler som centralt nav. Eller liknande. Eller är det så att romernas egna kultur sätter käppar i hjulen för liknade lösningar, även om dessa såklart är extrema och kanske saknar verklighetsförankring.

  Gilla

  • Är det svenskarnas kultur som sätter käppar i hjulet för att människor inte ska supa ihjäl sig i Sverige? Med andra ord, svenskar är ett missbrukarfolk? Nej självklart inte. Det vore ju löjligt att påstå det.

   Samma sak gäller romsk kultur. Beroende på vilken romsk kultur du nu talar om. Romer från Rumänien är inte representativa för alla romer. Att gå in och spekulera om romsk kultur är att spekulera om alla romer. Inklusive oss som har bott här i Sverige sedan 500 år.

   Det är en mängd olika orsaker till att folk tigger. Den främsta brukar vara akut fattigdom och svåra levnadsförhållanden. Vilket en hel del romer lever under på grund av yttre faktorer.

   Jag förstår din tanke med microlån etc. Men jag tycker inte att det är en lösning. Lösningen är att bland annat EU sätter ned foten ordentligt när det gäller antiziganism. Det är där problemet ligger på allvar.

   Hundratals år av slaveri och folkmord skapar kollektiva trauman. Romer runt om i Europa, inklusive här i Sverige har lidit något så fruktansvärt.
   Man har blivit berövade såväl språk som kultur. Men också barn. Specialinstiftade lagar mot sig, inte bara historiskt men också i nutid. Min spontana tanke är att det ska straffa sig att behandla människor på det sättet. Annars kommer det fortsätta.

   Det som har skett har som sagt kollektiva trauman hos en hel heterogen minoritet. Dessa trauman måste bearbetas. Men man måste också göra som du skriver. Tänka visionärt. I min värld så kan man börja med att låta människor få vara dem de är. Samt ge alla romska folkgrupper en chans till att vitalisera sin kultur och sitt språk efter sina respektive behov och förutsättningar så att utvecklingen kan ske åt rätt håll.

   Gilla

   • pernillamarcos… Jag förstod inte riktigt den första satsen i ditt kommentarssvar? Men när jag skrev ”romsk kultur” så syftade jag på en generalisering av den kulturen, dvs även om det så klart finns skillnader inom romsk kultur (som du säger) så inbillar jag mig att dessa skillnader är små jämfört med skillnaden mellan ”romsk kultur” och vad vi generellt skulle kunna kalla ”västerländsk kultur”. (Visst, det är svepande uttryck, men ändå). Men jag kan ha fel.

    Och så menar jag att det kanske kan vara så att inslag av den nuvarande (generella) ”romska kulturen” som har med t ex barnäktenskap, tvångsäktenskap eller blodshämnd och liknade att göra skapar en situation som kraftigt försvårar romernas integrering.

    Att omvärldens bild av romer, sedan århundraden, är kraftig fördomsfull står väl helt klart och står i vägen för en integrering. Men jag tror även att stora delar av omvärlden uppfattar det som att delar av den ”romska kulturen” visar att det saknas en önskan från romerna själva till integrering. I alla fall den typ av integrering som omvärlden förväntar sig. Och den kanske inte alls stämmer överens med romernas syn på ev. önskad integrering.

    Men jag ska erkänna att jag är dåligt påläst i dessa frågor utan spekulerar ganska fritt, men dock med en ärlig önskan om en förändrad och förbättrad situation för alla parter.

    Gilla

 3. Jag måste säga att din artikel var lite konstig. Den började med en svart mercedes och man blir lite förvirrad på slutet. Vad menar du med den? Vad är slutsatsen?

  Gilla

 4. Jag vet inte hur andra tänker, men om jag inte har råd att äta eller har tak över huvudet, så är det minsta jag tänker på att betala flera tusen (vad resan kanske kostar) för att åka någon annanstans för att tigga.
  För lägg märke till att dom har inte sökt uppehållstillstånd för att stanna och dessutom åker vissa hem mellanåt.

  Gilla

  • EU-medborgare brukar normalt sätt inte ansöka om uppehållstillstånd när de reser och uppehåller sig inom EU. Jag har t ex aldrig gjort det, har du?

   Ja bensin kostar.

   Problemet är att du inte tänker tillräckligt. Hade du varit hatat på grund av ditt ursprung, systematiskt diskriminerad och utestängd, hur hade ditt kära liv sett ut då? Tror du att det hade varit speciellt pepp vardag?

   Lägg därefter till folkmord och slaveri i bagaget, något som de aldrig har fått bearbeta eller fått en ursäkt för.

   Alla sådana här bitar bildar en komplext helhet som man bör ha med i tanken när man sitter och stirrar sig blind på bensinnotan hos andra människor.

   Den slant du lägger i en mugg kanske inte bara går till mat eller en gaspatron så folk kan få värme. Den går säkerligen även till familjens övriga barn i hemlandet, och framförallt till barnens skolgång så att de kan få en chans till bättre framtid.

   Gilla

 5. Till Gabor:

  Det är ju en relevant fråga du ställer: Hur har de råd att åka hit? Varför lägga tusenlappar på en resa till Sverige, om man nu knappt har till mat på bordet?

  Jag kan hjälpa dig att svara på den.
  Grejen är att den som åker hit för att tigga inte har råd att STANNA HEMMA. Inkomsten hemma i Rumänien kan inskränka sig till några hundralappar i månaden – samma summa man kan dra in på ett par dagars tiggeri i Sverige.

  Resan kan ske i minibuss och då delar man notan med upp till åtta andra personer. Det kan landa på under tusenlappen – d v s en summa man kan få in på en knapp veckas tiggeri i Sverige. Men samma summa motsvarar nästan ETT ÅRS barnbidrag i Rumänien.

  Kanske har man ”råd” med egna pengar som man har lyckats spara ihop. Annars, vilket är värre, kan man lockas/tvingas att låna beloppet av en annan person. Det kan vara den personen som äger fordonet eller på något annat sätt organiserar resan. Om det är en girig människa kanske lånet måste betalas av med ett betydligt högre belopp. Jag har också personligen haft kontakt med tiggande rumäner som har lurats av andra rumäner, etablerade i Sverige, som utnyttjar sitt övertag till att lura eller tvinga av de tiggande personerna deras pengar. Det är knappast ett dominerande fenomen, men det förekommer.

  Men om man lyckas behålla merparten eller allt det man drar in på en eller två månaders vistelse i Sverige kan det ledig bli till mer än vad man annars skulle ha haft i inkomst under hela året, eller mer än så.
  Svenskar kan naturligtvis inte föreställa sig den outhärdliga misär som råder i fattiga romska bosättningar i Rumänien. Mediernas besök på plats ger en inblick, men bilden är mycket större och värre än så. Statistiskt sett – arbetslöshet, fattigdom, bostadsstandard – så har Rumäniens romer inte haft det sämre än idag under åtskilliga generationer – antagligen sedan slaveriets avskaffande på 1860-talet. Eller till och med sämre än då, för som slav har man ändå ett värde för sin slavägare – som rom i Rumänien betraktas man, av såväl politiker som sina rumänska landsmän, som en belastning och ett problem.

  Naturligtvis inte av alla, men av en så stor majoritet att situationen är helt olöslig.
  Som svensk kan man dessutom notera att många av de rumäner som lever i exil i Sverige utgör rasisternas bästa allierade när det gäller att sprida hat och misstänksamhet kring romerna. Med sin ”specialkunskap” (även om de inte har varit i sitt hemland på årtionden) gör de anspråk på att ”veta” allt om romerna. När jag frågar dem visar det sig alltsom oftast att de inte personligen känner en enda rom, eller, om någon, bara helt assimilerade och ”lyckade” individer.
  Men i indignation över att de tiggande romska rumänernas närvaro här i Sverige ”solkar ner” deras hemland, och därmed sårar deras nationella känslor, så ljuger de friskt ihop historier om att ”tiggarna egentligen är rika” och lägger ut bilder i sociala medier på rika romers bostadspalats i Hunedoara eller Huedin.
  En svensk, som aldrig har varit i Rumänien, kan ju inte gärna veta att de här palatsen är få, sett till hela landets uppskattningsvis drygt två miljoner romer. Exilrumäner verkar inte lika intresserade av att lägga ut bilder på de mångdubbelt fler skjul, containrar, fallfärdiga stugor och brädhögar som bebos av hundratusentals av deras fattiga, hatade landsmän.

  Men jag blir desto gladare när jag någon gång träffar en enstaka exilrumän som försvarar sina romska landsmän mot rasismen. Dessa fåtaliga personer visar, genom sitt engagemang och kurage, att inget folk är heltigenom rasistiskt.

  Glenn Möllergren
  Karlshamn

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s