Ni är inte Charlie – Ni är hycklare

En tragedi har inträffat. 12 människor har mist sina liv. Målet var den franska satirtidningen Charlie Hebdo. En kritiserad vänstertidning som nyligen hade publicerat en satirbild på Islamska Statens ledare. Fyra satiriker blev avrättade på sin arbetsplats. Kollegor och familjer kommer aldrig bli sig lika igen.

Världen över har människor valt att återpublicera bilder från Charlie Hebdo.
En av de mest kända är karikatyrteckningen på profeten Muhammed. I skrivande stund så vet jag inte hur många återpubliceringar som har gjorts på den bilden. Främst från privatpersoner.
De flesta hemmahörande i det Sverigedemokratiska landskapet.

– Till försvar för satiren är budskapet.
Att försvara satir har plötsligt blivit väldigt viktigt för de så kallade ”sverigevännerna”.

Men hur ser det ut på riktigt?
Är det här ännu ett försök att vinna billiga politiska poäng på att hetsa mot muslimer eller är de faktiskt seriösa den här gången? Kan det kanske vara som så att de sverigedemokrater som nu använder hashtagen #JagÄrCharlie samtidigt som de postar rasistiska nidbilder på Twitter, faktiskt är försvarare av satir och det fria ordet inom konsten?

Jag har gjort en högst ickevetenskaplig undersökning på Google.
På bara några få minuter kunde jag få ett svar på frågan.
Låt oss kika på vad SD tycker om satir. På riktigt.

I september 2014 jobbade Martin Kinnunen och SD hårt på att få bort ett videoklipp på youtube som hade fått tiotusentals visningar. Anledning: Det var politisk satir som gjorde narr av Åkesson.

Samma månad hotade en sångerska från Landskrona med våldtäkt samtidigt som SD-politiker hejade på. Anledning: Hon sjöng en satirisk sång om SD.

Samma månad igen blev SD-politikern Paul Svensson kränkt
över ett hakkors. En symbol som annars anses vara spexigt i hans parti. Då lät det såhär när han intervjuades av Ystad Allehanda.
– Vi tror inte på mångkultur och när jag sa det så såg jag att Miljöpartiets ledamot ritade ett hakkors i sitt anteckningsblock. Jag tycker inte att man som politiker kan bete sig hur som helst. Jag kände mig väldigt kränkt över det här. Jag har aldrig varit och kommer aldrig att bli nazist.

2013 blev SD-riksdagsmannen Thoralf Alfsson jättekränkt efter att bloggen, Slutpixlat hade publicerat en satirbild på honom.

Samma år anmälde moderpartiet både Nikke Lindqvist och Torbjörn Jerleup på grund av deras respektive satirbilder på partiet.

2012 blev SDU Östergötland sannerligen upprörda över en teaterföreställning. Därför polisanmälde man Östgötateaterns barn- och ungdomsteater.

2012 krävde en välbekant SD-riksdagsledamot att journalisten Ida Nilsing skulle få sparken från sitt jobb. Inte nog med det. Riksdagsmannen skickade även med en påminnelse om Breivik som stod Sverigedemokraterna nära ideologiskt: ” Uteblir detta så kan jag bara konstatera att Sverige går en mörk tid till mötes. Efter terrordåden i Norge undrade en samlad journalistkår hur en så galen människa som Anders Bering Breivik kunde skapas. Idag bör Ida Nilsing titta sig i spegeln och ställa frågan en gång till och fundera på om det inte är svaret hon ser.”
Anledning: Ida skrev om SD och använde en satirbild av tecknaren Kjell Nilsson Mäki.

2011 gick Sverigedemokraterna i Vaggeryd bananas och anmälde Morgonskiftet i Sveriges Radio Jönköping. Anledning: Politisk satir om SD.

Listan kan göras längre . Men det är inte det som är poängen.

Vi talar om en rörelse som försöker vinna billiga politiska poäng på människors lidande. En rörelse som livnär sig på strukturell rasism. Den här rörelsen bryr sig inte om Charlie Hebdo. Den tar bara tillfället i akt för att sprida sitt sedvanliga hat mot muslimer. Någon djupare tanke bakom sina uttalanden existerar inte i ”sverigevännernas” världsbild. Den är nämligen trångsynt och islamofobisk. För hur ska man annars tolka det när exempelvis Stefan Olsson, ordförande för SD i Landskrona menar att politisk islamsk ideologi som uppfanns på 1900-talet är synonymt med religionen Islam som är en världsreligion med cirka 1,5 miljarder utövare? Eller när Sverigedemokraternas talman i riksdagen på fullaste allvar anser att religionen islam bär skuld för det islamister gör?

Är det något vi bör lära oss av attentatet i Paris så är det att vi ska se upp för de krafter som försöker vinna billiga politiska poäng på människors död.

Vare sig det handlar om konservativa nationalister eller konservativa islamister så ska man se upp för dessa. Dessa strävar nämligen inte efter ett mer öppet och demokratiskt samhälle. Dessa strävar efter ett splittrat samhälle och en än mer splittrad arbetarklass.

Med det sagt. Nej kära ”Sverigevänner”, ni är inte Charlie. Ni är hycklare.
Av denna anledning så väljer jag att återpublicera en bild från Charlie Hebdo.
Det stämmer minst lika bra in på SD.

Charlie Hebdo. MLP on Trojan Horse

Annonser

5 reaktioner på ”Ni är inte Charlie – Ni är hycklare

  1. Jadu. Du kan ju ta å leta lite hur lätt kränkt de andra partierna blir. å de går oxå runt och säger jagärcharlie. Så ska du sparka åt nått parti så snälla. Var inte selektiv utan ta allihopa. De är lika goda kålsupare allihopa.

    Gilla

    • Här håller jag med dig. Exempelvis kan man nämna hur fåniga Moderaterna var när de anmälde en teaterpjäs, eller Centerpartiet när de anmälde min fd rikstäckande kampanj, Centerpolitik, som drev med centern i valrörelsen 2010. Men det kan vi gott ta i separata inlägg.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s