I landet lagom avgör etniciteten om du är fattig eller ej

romni3

Det är nog få som har missat polisens senaste avslöjande kring ”organiserat tiggeri”. En nyhet som har kablats ut i medier runt om i landet och som sprids som en löpeld på sociala medier. Men vad är det då för avslöjande som polisen har släppt och som har gjort att moderater och sverigedemokrater återigen skriker om förbud mot fattigdomskonsekvensensen, tiggeri? Svar: Tiggarna tjänar miljoner.

Som volontärarbetare och aktiv debattör i hemlösefrågor känner jag mig lurad. Varför har ingen tagit upp det förut? Tanken är att man ska hjälpa fattiga människor och inte rika.

Som socialist har utgångspunkten varit att hjälpa de människor som inte omfattas av samhällets skyddsnät. Där samhället slutar att fungera tar solidariteten vid. Det är så jag fungerar och resonerar och det är därför jag har tillbringat det senaste året med att hjälpa volontärgrupper runt omkring i landet.

Tio miljoner kronor är en hög siffra. Det är den siffran människor i allmänhet, däribland mig själv, har hakat upp sig på. Siffran ger sken av att EU-medborgarna på den aktuella campingen är att betrakta som rika.

Låt oss därför titta på siffran och försöka lyssna på vad polisen faktiskt säger. Polisen har frågat random rasifierad tiggare hur mycket de tjänar på att tigga. 300 kronor per dag uppges av någon och den siffran blir polisens utgångspunkt. EU-medborgarna som polisen benämner som ”en kulturell gruppering” är cirka 150 personer, vilket innebär att summan landar på mer än tio miljoner kronor.

300 kronor om dagen 365 dagar om året innebär 109500 kronor. Fördelat på siffran 150 blir det 16 425 000. Vilket kan jämföras med genomsnittsinkomsten för lika många ”svenskar” i Söderhamn vilket landar på 33 926 400 per år. Med ord mer än dubbelt så mycket som de människor som lever sina liv på en camping och som är beroende av medmänniskors givmildhet. De är visst inte så rika när man tänker efter. Sett till samhällsdebatten som har följt av den här storyn som ingår i en statlig rapport till S+MP-regeringen slår polisen även fast att ”tiggeriet är organiserat”. Som bevis anger myndigheten hur man har spanat på en ”kulturell gruppering” och resultatet pekar på att gruppen hemlösa hjälper varandra med skjuts.

Polisen säger alltså att EU-medborgarna är fattiga. Åtminstone i jämförelse med resten av Söderhamn. Men det räcker naturligtvis inte. Fattigdomen ska vara än värre för att erkännas av en del människor i det här det här landet. I landet lagom är det endast rännstenen som avgör huruvida du är fattig eller ej. Åtminstone när det kommer till människor som inte passar in i normsamhället. För de svenska studenterna är visst fortfarande lika fattiga år efter år. Men då är det visst skillnad.

/Kim Fredriksson – Debattör och skribent

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s